Samsung Galaxy S 4 Yazılım Özellikleriyle Google'a Rakip Mi?
Samsung geçtiğim Perşembe günü New York’ta oldukça görkemli bir açılış yaparak yeni amiral gemisi Galaxy S 4 ‘ü tüm dünyaya tanıttı. Şirket yeni akıllı telefonun özelliklerini tiyatrol bir canlandırmayla detaylı bir şekilde anlattı ve tüm gözler akıllı telefon üzerindeydi. Tanıtımın ardından S 4 ‘te gelen yeni yazılımsal özellikler çok dikkate çekti ve Samsung artık kendi yazılımlarını geliştirdiğini bu etkinlikte gösterdi. Bu noktada akıllara şu sordu geldi! Samsung ve Google yollarını ayırıyor mu?
Samsung, Galaxy S 4′te Android 4.2.2 yazılım kullanıyor ve Android Google’ın çıkardığı bir işletim sistemi. Geçtiğimiz günlerde Google yöneticileriyle yapılan röportajlara dayandırılarak, Google’ın çok endişeli olduğunu duyurmuştuk ve konu Android telefonlar içinde Samsung’un pazar payının yüzde 42′lere çıkmasıydı.
Google, android işletim sistemi kullanan telefonlardan önemli bir oranda reklam geliri kazanıyor. Bu telefonlar içinde Samsung’un pazar payının çok yükselmesi ( %42 ) ve Google’ın reklam payının neredeyse yarısının Samsung cihazlardan gelmesi Google’ı endişelendirmiş durumda; çünkü Samsung çok kısa bir süre sonra Google’ın reklam gelirlerinden pay isteyebilir.
Samsung açısından da durum farklı değil. Ürettiği akıllı telefonların yazılımını kendi kontrolüne alırsa; reklam gelirlerinden de bir o kadar fazla pay alabilir. Örnek olarak, kendi browserını ve kendi arama motorunu Samsung cihazlarda kullandığı takdirde, reklam gelirlerini doğrudan kendisi elde edecek. Ya da kendi uygulama alt yapısını kurup, doğrudan uygulama gelirlerini herhangi bir aracı olmadan kendisi elde edecek.
Samsung tanıtım gecesinde, yeni amiral gemisiyle birlikte gelen yazılımları da tanıttı. Bu yazılımlar arasında öne çıkanlar ise;
Dual-Shot: Arka ve ön kameradan aynı anda çekim yapmanıza imkan veren uygulama.
Sound-Shot: Çektiğiniz resimlere 9 saniyelik sesler eklemenize ve bu şekilde göndermenize imkan veren özellik.
Drama-Shot: Vine uygulamasında olduğu gibi arka arkaya sinema çekimi yapar gibi fotoğraf çekimi yapmanıza imkan tanıyan özellik.
Air Gesture: Mimiklerinizi tanıyor ve nereye baktığınızı tespit etmeye yarayan teknolojik özellik.
Air View: Maillerinizi, resimleriniz ve diğer belgeleriniz için ön izleme sağlıyor.
S-Travel: Trip Adviser’da diyebiliriz. Seyahatlerinizde size yardımcı oluyor.
S-Healt: Bu teknoloji sayesinde S-Band’ı kolunuza bağlayarak kalp atışlarınızı ve yaktığınız kalori gibi bilgileri hesaplayabileceksiniz.
S-Voice: Sesle kontrol özelliği.
S-Translator: 9 dilde çeviriye imkan veren teknoloji. Metinleri web sitesinden veya farklı platformlardan anında çeviriyor.
S-Voice Drive: Aracınızda güvenli bir şekilde telefonla konuşmanıza imkan sağlıyor. Hem ses teknolojisiyle telefonu yönetiyorsunuz; hem de telefona dokunmadan telefon görüşmesi, mesaj cevaplama gibi işlemleri yerine getirebiliyorsunuz.
Knox: Kişisel bilgilerle, işte kulandığınız bilgileri birbirinden ayıran güvenlik teknolojisi.
Smart Scroll: Web sitelerini gezinirken gözünüzü tarayıcınızın altına doğru kaydırdığınızda, aşağı veya yukarı doğru otomatik olarak tarayıcınızı kaydırma özelliği.
Smart Pause: Video oynarken başka bir yere baktığınızda video otomatik olarak duruyor ve siz baktığınızda tekrar oynamaya başlıyor.
Group Play: Çevrenizde bulunan telefonlarla paylaşıma imkan veren özellik. Örnek olarak aynı cafede buluştuğunuz arkadaşlarınızla Group Play üzerinden resimlerinizi ya da müziklerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu yazılımlar içinde S-Voice ve S-Translator gibi yazılımlar Samsung’un Google’a bağımlığını azaltan yazılımlar ve bir sonraki işletim sisteminde Samsung tamamen kontrolü ele alacak gibi. Ayrıca Bluetooth kontrol ve S-Health gibi yazılımlarda Samsung’un yazılım ekosistemindeki yerin alarak Samsung’un elini çok güçlendiriyor.
Samsung Swiftkey yazılımıyla kendi klavyesini geliştirdi ve bu da Galaxy S 4′le gelen yeni bir özellik. Samsung’un attığı önemli adımlardan bir tanesi de uygulamacılara verdiği destek. Samsung, uygulamaları geliştirmeleri için Hindistanlı yazılım geliştiricilere çok ciddi rakamlar öneriyor ve ortaya çıkan uygulamalardan da gelir teklif ediyor. Bu da Samsung’un hem Google’ın ; hem de Apple’ın karşısına yeni bir sistem kurarak çıkacağını gösteriyor.
Google Play markette, Samsung telefonları hedefleyen uygulamaların oranı neredeyse yüzde 50 ve uygulamacılar en çok Samsung telefonlara uyumlu uygulamaları yapmayı tercih ediyor ve bu da Samsung’u çok güçlendiriyor. Bu detaylara baktığımızda Samsung’un kendi uygulama marketini ve kendi yazılımını oluşturduğunu görebiliyoruz. Önümüzdeki yıllarda Samsung tamamen bağımsız bir alt yapıya sahip olacak ve Apple’ın ardından kendine yetebilen bir marka olacak.
Galaxy S 4 iki farklı işlemci seçeneğiyle satışa sunulacak. Avrupa ve Asya’da : Qualcomm Snapdragon 600 chipset (Quad-core 1.9 GHz Krait 300 CPU, (Adreno 320 GPU).
Genel Özellikler
2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G Network HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
4G Network LTE (market dependent)
SIM Micro-SIM
Gövde Boyutları
Boyutlar : 136.6 x 69.8 x 7.9 mm (5.38 x 2.75 x 0.31 in)
Ağırlık: 130 g (4.59 oz)
Ekran
Super AMOLED dokunmatik ekran, 16M renk
1080 x 1920 piksel, 5.0 inç (~441 ppi piksel yoğunluğu)
Multitouch
Protection Corning Gorilla Glass 3
TouchWiz UI
Ses
Vibrasyon; MP3, WAV ziltonları
Loudspeaker
3.5mm jack
Hafıza
Kart slot microSD, 64 GB’a kadar.
Dahili hafıza 16/32/64 GB depolama, 2 GB RAM
Data
GPRS, EDGE
Hız HSDPA, 42.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps; LTE, Cat3, 50 Mbps UL, 100 Mbps DL
WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
Bluetooth Yes, v4.0 with A2DP, EDR, LE
NFC
Infrared port
USB, microUSB v2.0 (MHL), USB On-the-go, USB Host
Kamera
Arka 13 MP, 4128 x 3096 piksel, autofocus, LED flash
Dual Shot, eşzamanlı HD video and resim kayıt, geo-tagging, touch focus, yüz ve gülme tanıma, imaj dengeleme, HDR
Video, 1080p@60fps, 1080p@30fps, çift-video kayıt
Ön kamera , 2 MP, 1080p@30fps, çift video arama
Özellikler
OS Android OS, v4.2.2 (Jelly Bean)
Chipset Exynos 5 Octa 5410
CPU Quad-core 1.6 GHz Cortex-A15 & quad-core 1.2 GHz Cortex-A7
GPU PowerVR SGX 544MP3
Sensors Accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer, temperature, humidity, gesture
Messajlaşma SMS, MMS, Email, Push Mail, IM, RSS
Tarayıcı HTML5, Adobe Flash
Radio TBD
GPS, A-GPS destek ve GLONASS
Java, Java MIDP emulator
Renkler Beyaz, Siyah
Kablosuz Şarj
S-Voice çeviri ve doğal ses
Smart stay, Smart pause, Smart scroll
Air gestures
Dropbox (50 GB depolama)
Gürültü engelleme
TV-çıkış (MHL A/V link)
SNS adaptasyon
MP4/DivX/XviD/WMV/H.264/H.263 oynatıcı
MP3/WAV/eAAC+/AC3/FLAC oynatıcı
Organize edici
Resim / video düzenleyici
Dosya görüntüleme (Word, Excel, PowerPoint, PDF)
Google arama, Harita, Gmail,
YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa
Ses kayıt / arama / komut
Klavye giriş destek (Swype)
Battarya
Li-Ion 2600 mAh batarya
Bekleme süresi yaklaşık 3 gün
Konuşma süresi yaklaşık 10 saat
Fiyat 2200 TL ( Tahmini )
Samsung Galaxy S 4 Yazılım Özellikleriyle Google'a Rakip Mi?
Yorumlar
Yorum Gönder