Bu Robot Araba Lastiği Değiştiriyor

Robotları bundan 10 yıl önce filmlerde yer alan ve genelde de insanları yok etmeye çalışan makinalar olarak tanıyorduk. Bu mekanik yaratıklar o kadar çok gelişti ki şimdi sıradan işleri bile rahatlıkla yapabiliyorlar. Şimdi de araba lastiği değiştirebilen robot üretildi.


DARPA ( Defense Advanced Research Projects Agency ) Pentagon’un Askeri Teknoloji firması ve Amerika Savunması için teknoloji geliştiriyor. Bizim Aselsan’a benzer bir yapısı var ve çok başarılı projelere imza atıyorlar. Daha önce DARPA’nın yaptığı ve hızı koşabilen robot çita hakkında haber yapmıştık. DARPA şimdi de normal bir insan gibi lastik değiştirebilen robot üretti ve bu robot lastikleri çok iyi bir şekilde değiştirebiliyor.


Yukarıdaki videoda robotun ne kadar hızlı ve pratik bir şekilde lastikleri değiştirdiğini görebilirsiniz. Bu videoyu lastik sektöründe çalışanlar gördüğü zaman paniğe kapılabilir; çünkü robot gerçekten çok başarılı bir şekilde lastikleri değiştiriyor:) Tabi işin esprisi bir tarafa, robotlar birçok iş alanında görev alıyorlar. Özellikle otomotiv sektöründe çok önemli ve hassas işleri başarıyla tamamlıyorlar ve gelecekte de farklı sektörlerde başarılı olacakları kesin.


DARPA’nın geliştirdiği robot video’da lastiğin bijonlarını söküyor, lastiği tutuyor ve yuvasından çıkarıyor. Aynı robot tekrar lastiği alıyor ve araca taktıktan sonra bijonları başarıyla sıkıyor. Aslında buradaki amaç robotun lastik değiştirmesi değil:) DARPA’nın geliştirmeye çalıştığı robotun hassas ve etkili bir şekilde objeleri tutmasını sağlaması. Robotlar insanlar kadar hassas bir şekilde objeleri tutamıyor. Projenin amacı robotlara bu hassasiyeti kazandırmak.


DARPA’da görevli Gill Pratt projeyle ilgili New York Times gazetesine verdiği röportajda aynı normal bir insan gibi silahı tutması, çantaya koyması ve tekrar alması, ayrıca dokunarak objeleri analiz etmesinin çok önemli olduğunu ve bu projeyle insana yakın dokunma özelliğine sahip robotlar geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti.


Projeyle hedeflenen diğer bir amaç da savaşta veya herhangi bir çatışmada yaralanmış askerlerin kullanabileceği hassas organlar üretmek. Bu sayede uzvunu kaybetmiş bir askere bu parçalar takılabilecek. Ayrıca bu robotlar insanların güvenliklerini sağlayacaklar, mayınlı arazilerde daha rahat dolaşabilecekler ve askerleri tehlikelerden koruyacaklar.


// ]]>


Related-items




Bu Robot Araba Lastiği Değiştiriyor

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LinkedIn Refreshed Itself and Inbox

Wireless / Kablosuz Şarj Nedir

Yeni Apple Mac Pro Satışa Çıkıyor