Performanslı Bir Oyun Bilgisayarı ( PC - Laptop ) Oluşturmanın Püf Noktaları

Oyun severler, 3 boyutlu modelleme ve video üretimi yapanlar, sahip oldukları PC’lerin performansının üst seviyede olmasını isterler. Donanım konusunda bilgi sahibi olanlar, üst performansa sahip PC’yi gerekli donanımları satın alarak kolaylıkla oluşturabilirler. Donanım konusunda çok az bilgi sahibi olanlar ne yapacak? Sorunun cevabı yazının devamında. yaviga.com size bu yazıyla üst seviyede performanslı PC / Bilgisayar oluşturma konusunda yardımcı olacağız.

4 çekirdeklik işlemciler, SSD diskler ve yüksek seviyedeki ekran kartları, sizin için konuyu derinlemesine araştırdık ve bütün bilgileri detaylı olarak inceledik ve sonuçları sizinle paylaşıyoruz. Bilgisayarınızda oyun oynamaya çalışıyorsunuz; fakat donanımınız yeterli olmadığı için oynayamıyorsunuz! Bu tip sorunlar herkesin karşılaştığı sorunlardan bazılarıdır. 3 boyutlu oyunlar piyasaya sürüldüğü zaman, doğan olarak 3 boyutlu oyunu destekleyen ekran kartı ve sisteme ihtiyaç duyacaksınız, aksi takdirde oyunu yüklemeniz imkansızdır.

“Dikkat : Faydalı Bilgi”

“Yazıya başlamadan önce sizi bir konuda uyarmakta fayda var. Eğer amacınız sadece oyun oynamaksa, PC toplamak yerine; gidip bir Sony PlayStation 3 alın ve istediğiniz oyunları sorun yaşamadan rahatlıkla oynayabilirsiniz ve başınız ağrımaz. İyi performanslı bir PC toplamanın maliyeti yaklaşık 2000 – 3000 TL civarındadır;  bu tutarın 6′da biri kadar bir bütçeyle iyi bir oyun keyfi yaşayabilirsiniz. Oyun konsollarını 500 – 600 TL’ye rahatlıkla satın alabilirsiniz. Alternatif olarak 2. el konsol ve ucuzlamış oyunlara yönelirseniz daha da avantajlı fiyatlara istediğiniz ürünleri satın alabilirsiniz. Unutmayın yaviga.com bütçenizi düşünür”

Bu uyarıyı yapmakta fayda olduğunu düşünüyoruz; çünkü okuyucularımızın çıkarını korumak her zaman temel felsefemiz. Bunun dışında hem 3 boyutlu modelleme yapıyorsunuz; hem de boş zamanlarınızda oyun oynamak istiyorsunuz ve bilgisayarı çok yönlü kullanmak istiyorsanız o zaman bu yazı tam size göre. Ayrıca PC oyunları, konsol oyunlarından çok daha uygun fiyatlı, bu fiyatlar da sizi motive edebilir. PC’de oyun oynamanın diğer bir avantajı da online olarak oyun satın almanızdır ve çok ucuz fiyatlara online sistemlerden oyun satın alıp oynayabilirsiniz.

modern_warfare_3

PC’de oyun oynamanın diğer bir avantajı da DotA, Guild Wars 2 gibi online multiplayer oyunlara imkan vermesidir. Bunun dışında bazı oyun stüdyoları sadece PC’ler için oyun yapmaktadır ve sevdiğiniz bazı oyunları konsollarda oynayamazsınız. PlayStation 4 ve Microsoft XBOX’ın en üst sürümleri bu yaz veya sonbaharda raflarda yerini alacak; fakat bu konsolların donanımları bazı kullanıcıların beklentilerini karşılamıyor. Yaviga.com’un sunduğu bütün bilgileri göz önünde bulundurduktan sonra PC toplamaya karar verdiyseniz, 2013 yılı için en güncel donanımları seçerek PC’mizi oluşturmaya başlayalım.

Intel-İşlemci

İşlemci Seçimi (CPU)

İşlemci bilgisayarın beynidir ve bütün işlemleri yaptığı için güçlü olması çok önemlidir. İşlemci üreten 2 şirket var : Intel ve AMD.  Hangi markayı seçmeliyim ve birbirinden farkları ne diye soruyorsanız cavaplayalım. Uzmanlar ve genel kullanıcıların görüşü Intel lehinedir. Yani genel kitle intel’i tercih etmektedir; çünkü intel çok daha az enerji harcarken; daha fazla performans sunar. AMD ise tam tersine daha fazla enerji tüketir ve intel’in biraz daha gerisinden gelir. Yakın özelliklerdeki işlemcileri dikkate alarak konuşursak Intel’in fiyatları; AMD’nin fiyatlarının neredeyse iki katıdır. Bu fiyat farkından dolayı AMD’yi tercih edenlerin sayısı da çoktur. Yaviga.com’un vurguladığı, burada Para / Performans eğrisini de düşünmek gerekir. Yaptığınız iş verdiğiniz parayı karşılıyorsa Intel işlemci seçmekte fayda var. Fakat aynı işi yarı fiyatına AMD işlemci görüyorsa ki, AMD işlemciler de “iyi bir performans sergiler”, AMD’yi tercih edebilirsiniz.

Eğer işlemci seçeneğinizde intel almaya karar verdiyseniz ve bütçeniz de varsa, Ivy Bridge işlemcileri tercih edin. Ivy Bridge i3, i5 ve i7 olmak üzere 3 farklı seriyi size sunar.  Performans güçleri de rakamlarla orantılıdır. i7 en üst seviye işlemcidir ve sırasıyla i5 ve i3 daha aşağıya doğru gider. Şu anda en üst işlemci modeli i7-3770 ve 3770K modeli. Aşağıdaki resimlerde bu işlemcinin performans değerlerini görebilirsiniz. Oyun ve 3 boyutlu programları derlemede en üst performansa sahip.

intel1

Yukarıdaki performans değerlerinin sağlandığı donanım özelliklerini de aşağıda sizinle paylaşıyorum. Aynı sistemi toplamak isterseniz faydalı olacaktır. Bilgiler intel’in web sitesinden alınmıştır. Daha detaylı sistem incelemelerine de intel’in web sitesinden göz atabilirsiniz.

intel

Eğer en iyi işlemciyi tercih etmek istiyorum diyorsanız i7-3770 veya 3770K sizin için en uygun işlemcidir ve bu işlemciyle her türlü oyunu oynayabilir, 3D programları kullanabilir ve istediğiniz her türlü dosyayı açabilirsiniz. Bu işlemcilerin aynı anda birçok işi yapma özelliği olduğu için, render yaparken; oyun oynayabilirsiniz. Bu çok iddialı bir cümle oldu ama yine de çok güçlü işlemciler olduğu için bu en zor iki işi yapabilecektir. i7-3770′lerin yaklaşık fiyatları frekans hızına göre 700 TL – 1200 TL arasında değişmektedir. Bütçenize göre bir frekans değerini belirleyip bu işlemcilere sahip olabilirsiniz. Aslında yukarıda sizinle paylaştığım işlemcilerin daha üstünde performans sunan i7-3970X işlemci 2012′nin son çeyreğinde piyasaya sürüldü; fakat bu işlemci ivy bridge değil sandy bridge üretim mimarisine sahiptir. Yaviga.com’un önerisi Ivy Bridge’ler en son teknoloji olduğu için bu işlemcileri seçmek daha faydalıdır.

intel-islemci

Eğer i7 işlemcilerin fiyatları ve özellikleri sizin için fazlaysa sırasıyla i5 veya i3 tercih edebilirsiniz. Bu işlemcilerle bile çok iyi oyunları oynayabilirsiniz. Bu işlemcilerin fiyatları da i7′lere göre çok daha makuldür.

Overclock Yapmayı Düşünüyor musunuz?

Overclock nedir kısaca size bahsedelim : Overclock’u kısaca anlatmak gerekirse, CPU yani işlemcinin ayarlarıyla oynayarak çalışma frekansını artırabilirsiniz. Bu işlem işlemcinin daha hızlı çalışmasına neden olur; fakat aynı zamanda da işlemcinizin ısısı artar ve daha fazla enerji harcar. Overclock yaptığınız zaman işlemciniz garanti dışına çıkar ve herhangi bir bozulma yaşandığında intel veya AMD size yeni işlemci sağlamaz. Overclock yaptığınız zaman işlemcinin ısısını düşürmeniz gerekmektedir ve hem işlemcinizin; hem de kasanızın iyi bir şekilde soğutulması gerekmektedir.

Peki neden overclock’a ihtiyaç duyarsınız!

Aslında overclock yapmanın temel nedeni bütçedir. i7-3770K bir işlemciye 1200 TL vermek yerine 600 TL’ye i5-3570K satın alırsınız ve işlemciye overclock yaparak i7-3770k seviyesine ulaştırabilirsiniz:) i5-3570K’nın özellikleri ve frekansı i7-3770′e çok yakındır ve aradaki fark sadece i7′nin çekirdek parçacığı 8 çekirdeklidir. Fark sadece aslında budur, peki bu fark için 400 – 500 TL fiyat farkı ödemeye gerek var mı? Karar sizin! i5-3570′le Z77 anakart veya biraz daha ucuz H77 anakartları tercih edebilirsiniz. Asus veya diğer markalardan bu Z77 modeli 350 – 250 TL fiyat aralıklarında satın alabilirsiniz. H77′leri ise MSI ve Asus gibi firmaların ana kartlarını tercih ederek 150 – 250 TL aralıklarında satın alabilirsiniz.

İşlemci Özeti :

i3 işlemcileri oyun ve 3 boyutlu modelleme için çok tavsiye etmiyoruz. Fakat uzmanlar iyi bir grafik kartlarıyla oyun oynanabileceğinden söz etseler de, yüksek fiyatlı grafik kartına para vereceğinize, bu bütçeyi daha iyi bir işlemci seçmek için kullanabilirsiniz. İşlemci kısmını özetlemek gerekirse iyi bir oyun keyfi almak için minumum 4 çekirdekli ve 3 Ghz’in üstünde hıza sahip işlemcileri seçmeniz gerekiyor. Intel işlemcilerden i7-3770 veya i5-3570′i tercih edebilirsiniz. AMD işlemci satın almak isterseniz AMD A10X-5800 işlemci 4 çekirdekli ve 3.8 Ghz işlemci hızına sahipken, fiyatı sadece 290 TL’dir. Aynı hızda intel işlemcinin fiyatı ise yaklaşık 700 – 800 TL’dir. Yani fiyat ve performans derken yaviga.com olarak bunu anlatmaya çalışıyoruz:)

cod-black-ops-2-preview-0

Ekran Kartı Seçimi (GPU)

Ekran kartı işlemci kadar önemlidir; çünkü oyun görsellerinin hesaplanmasında ve geometrik efektlerin render edilmesi ve 3 boyutlu görsellerin iyi oynatılması için ekran kartı ana oyuncudur. Ekran kartları, işlemciler kadar önemli olduğu için paranın büyük kısmı yine ekran kartına harcanmalıdır. Genelde PC toplayanlar ucuz ekran kartı tercih ederler; fakat 1.400 TL işlemciye verdikten sonra, 200 TL’ye ekran kartı almak çok da mantıklı değildir.

Ekran kartı tarafında ise Nvidia, AMD ve Intel arasında kıyasıya rekabet vardır. Intel yaptığı açıklamayla ekran kartı piyasasından çekileceğini belirtti. Geride ise Nvidia ve AMD rekabeti kaldı. Diğer firmalar ise Gigabyte, Sapphire gibi firmalar ekran kartı üretmektedir. Bu alanda Nvidia GTX 690 en üst seviyelerdedir ve fiyatı yaklaşık 1000 $ civarında. Ekran kartlarının fiyatları zamanla düşüyor ve piyasada bu ekran kartına yakın daha uygun fiyatlı ekran kartları da tercih edebilirsiniz. Daha uygun bir ekran kartı düşünüyorsanız yine AMD size destek verecek ve AMD HD 7970′ı 500$ civarı bir fiyata bu kartı tercih edebilirsiniz.

Daha düşük fiyatlara ekran kartları mevcut fakat iyi bir performans yakalayamazsınız, o yüzden biraz daha kesenin ağzını açmak gerekiyor. Yukarıdaki kartlara alternatif olarak Nvidia 670, 660 Ti veya AMD 7870 gibi daha uygun fiyatlara sahip kartları tercih edebilirsiniz. 660 Ti’nin fiyatı 600 TL civarında ve makul bir fiyat diyebiliriz. Burada size birçok ekran kartı modeli yazabiliriz; fakat amacımız kafanızda doğru bilginin canlanması. Siz Direct 11′i destekleyen ve Full HD oyunları oynatabilecek ekran kartlarını ve minumum 2GB RAM’e sahip olması gerekiyor. Yaviga.com olarak bizim önerimiz ekran kartlarını hızlarına ve fiyatlarına göre araştırıp satın alma kararı verebilirsiniz.

Ekran Kartı Özeti :

Bütçenize göre ekran kartına karar vermeniz gerekiyor ve eğer iyi bir para vereceğim deseniz Nvidia GTX 690′ı yaklaşık 1.500 TL vererek tercih edebilirsiniz. Daha uygun ekran kartı almak isterseniz GTX 660 Ti veya Radeon HD 7850′yi tercih edebilirsiniz ki, bu kartların fiyatları da 500 – 1000 TL arasındadır.

Ekran Kartı

RAM Seçimi 

RAM ( Random Of Memory ) yani kısa süreli bellektir. Seçmesi en kolay parçalardan bir tanesidir. Seçtiğiniz ana kartın özelliğine göre, yani 1333MHz veya 1600MHz anakartlardan birisini seçtiyseniz, bu frekansta bir RAM seçmeniz gerekmektedir. RAM seçiminde ana faktör ne kadar fazla olursa o kadar iyidir:) Yani iyi bir oyunu oynamak için minumum 8GB RAM’e sahip olmalısınız. Kingston, Corsair, Hi-Level, Team gibi markaların RAM’leri mevcuttur; fakat bu alanda liderliği Kingston çekmektedir.  Yaviga.com olarak bizim tavsiyemiz 16GB RAM’e sahip olmanız ve bu RAM’leri 4 x 4 olarak tercih etmenizdir.

ssd_128gb

Hard – Disk Seçimi 

Eskiden harddisk seçmek çok kolaydı; çünkü sadece kapasitesini sorar ve ona göre karar verirdiniz. Şimdi durum biraz farklı, karşımıza SSD ( Solid State Disc ) harddiskler çıktı. Bu diskleri kısaca anlatmak istiyorum : SSD Diskler, eski tip hard disklerden farklı bir çalışma ve depolama yapısına sahip. Eski tip hard disklerin içinde sürekli dönen bir disk var ve bu diskin dönmesi hem ısının artmasına; hem de veriye ulaşmada gecikmelere neden oluyor. SSD disk’te durum tamamen farklı, SSD Diskin içinde dönen bir disk yok ve veriler  içerideki kanallarda tutuluyor. Bunun sonucunda SSD disklerde veri okumak ve yazmak daha hızlı oluyor ve içeride dönen bir disk olmadığı için sıcaklık da yaymıyor ve bilgisayarlar ısınmıyor, bu yüzden tablet ve mobil telefonlarda SSD disk benzeri flash dikler kullanılıyor.

Kesinlikle yaviga.com olarak SSD disk almanızı tavsiye ediyoruz. Şu an Sony Vaio laptop kullanıyorum ve daha önce eski tip hard disk kullanıyordum ve çok ciddi ısınma ve ses problemleri vardı. SSD disk satın aldım ve taktıktan sonra bilgisayarın yaydığı ısı yüzde 90 azaldı. Aynı şekilde bilgisayarın yaydığı gürültü de yüzde 70 oranında azaldı. Çok ciddi farklar olduğu sizin de dikkatinizi çekmiştir.

Sonuç olarak SSD disklerin veri okuma ve yazma hızı çok daha iyi olduğu için ( ortalama 500 mb / sn ) eski disklere oranla ( 50 – 100 mb / sn ) çok daha hızlı olduğu görülebilir.  Şu an SSD disklerin fiyatı çok pahalı ve fiyatlar kapasiteye göre artıyor. Bizim tavsiyemiz, 250 TL’ye  128 – 160 GB kapasitede bir SSD Disk satın alarak işletim sistemi ve oyun yüklediğiniz sistem için kullanabilirsiniz. Depolamalar için 100 – 200 TL civarına da eski nesil hard disk satın alıp kullanabilirsiniz. 1 TB bir SSD diskin fiyatı 1000 TL’nin üstünde olduğu için şimdilik eski nesil diskten yararlanmakta fayda var.

msi-770

Anakart Seçimi ( Motherboard )

Anakart bütün parçaların birleştiği en önemli parçadır. İşlemciyi, ekran kartını, RAM’i ve hard diski anakart bağlarsınız ve anakart seçerken de sisteminizin özelliğine göre iyi bir anakart seçmelisiniz. Ayrıca anakart satın alırken dikkat etmeniz gereken şey seçtiğiniz işlemci markasına ve özelliğine uyumlu olmalıdır. Soket yapısı ve çalışma frekansı çok önemlidir. Örnek olarak i7-3770 işlemci satın aldınız ve bu işlemcinin soket yapısı 1155 Ivy Bridge’tir. Sizin satın alacağınız anakart 1155 soket yapısına sahip olması gerekiyor ve işlemci frekansına da dikkat etmeniz gerekiyor.

Anakart seçerken dikkat etmeniz gereken bir başka detay da desteklediği RAM slot sayısı ve 5 + 1, PCI Express ekran kartı yuvası gibi ihtiyaç duyacağınız bütün özellikleri desteklemesi gerekmektedir. USB 3.0′da çok popüler ve ana kartınızın hem USB 3.0, hem de SSD diskinizi desteklemesi gerekmektedir.

thermaltake

Kasa, Fan ve Power Supply Seçimi

Parçaları satın aldınız ve birleştirmek için kasaya ihtiyaç duyarsınız. Kasa konusunda en önemli şey soğutmasının iyi olmasıdır. Ben kesinlikle Thermaltake tavsiye ederim. Alüminyumdan üretilmiş kasalar soğutma konusunda çok daha iyidir ki, bundan dolayı Apple MAC’lerin kasası alüminyumdan üretilmiştir. 100 – 200 TL arasında güzel bir fiyata Thermaltake kasa satın alabilirsiniz.

İkinci önemli konu ise güç kaynağıdır. Bilgisayarınızı topladınız ve bu bilgisayara enerji sağlayacak şey güç kaynağıdır. 500 – 550 W güç sağlayıcıyla bilgisayarınızın enerjisini sağlayabilirsiniz. Güç kaynağında da yine Thermaltake tavsiye ederim. Bazı kasaların içinde güç kaynağı vardır; fakat bilgisayarınızın tükettiği enerji ihtiyacını iyi hesaplayıp ona göre iyi bir enerji sağlayıcı almalısınız. 500 Watt enerji tüketen çok üst seviye bir bilgisayara, 300 Watt güç sağlayı takarsanız i7 işlemciye – i3 performansı verdirirsiniz:) yaviga.com olarak size ek bir bilgi vermemiz gerekirse, kasaların içindeki fanlar da iyi enerji tüketir, bundan dolayı suyla soğutma sistemlerine de yönelebilirsiniz.

Bir diğer önemli konuda güç kaynağıdır. Elektrik gittiğinde sisteme sağlanan elektriğin bir anda kesilmesi işlemcinizin ya da ana kartınızın zarar görmesine neden olur, bundan dolayı bilgisayarı kapatana kadar ihtiyaç duyacağız zamanı size sağlayacak güç kaynağı takmanız gerekmektedir. 650 – 1000 Watt bir güç kaynağı sizin için yeterli olacaktır. Güç kaynağı seçeneğinde ise size önerim Tunçmatik’tir.

Ekran Seçimi

Ekran seçmek kolaydır, istediğiniz büyüklükte Full HD görüntüye imkan veren büyük bir ekran seçebilirsiniz. 32 inç bir ekran size çok iyi bir şekilde oyunları rahatlıkla oynamanıza imkan verecektir. LED teknolojisine sahip bir ekran seçmeniz enerji tüketiminizi daha da düşürecektir.

Windows-8

İşletim Sistemi Seçimi :

Windows 8 önereceğim; çünkü alternatif pek yok. Eğer MAC satın aldıysanız sistem iOS’tur; fakat PC’ler için çok anlamlı değildir. Linux’te seçebilirsiniz; ama yine çok tercih edilen bir sistem değildir. Maalesef işletim sistemi olmadan bilgisayar çalışmaz ve sıfır bir bilgisayarı kurduğunuzda Boot etmeniz yani ilk çalıştırmayı yapmanız gerekmektedir; çünkü işletim sistemi CD’sini bilgisayara gösterip o şekilde yükleme yapmasını sağlamanız gerekmektedir.

Windows 8 çok hızlı bir işletim sistemidir ve SSD diskle birlikte kullandığınızda bilgisayarınızı uçuracaktır.

Bilgisayarınızı Kendiniz Toplayın :

Yukarıda saydığımız parçaları satın aldınız ve bilgisayarı toplamaya başlayacaksınız; fakat daha önce hiç bilgisayar toplamadınız! O zaman dert etmeyin çok kolaylıkla bilgisayarınız toplayabilirsiniz. İlk bilgisayar topladığımda çok uğraşmıştım; fakat bir o kadar da keyifli olmuştu.

Bilgisayar toplamaya başladığınızda en önemli konu, soketlere parçaları takarken tırnakların ya da herhangi bir parçanın zarar görmemesi için çok dikkatli takmalısınız. Yani 1000 TL’lik ekran kartının tırnağını kırdığınızda bu size çok pahalıya patlayabilir. Parçaları anakarta taktıktan sonra en önemli detay parçaların birbirleriyle uyumlu çalışıp çalışmamasıdır ve power supply’ı yani enerji kaynağını yanlış bağlamanız durumunda ise anakartı yakabilirsiniz, o yüzden yaviga.com sizi uyarıyor, lütfen bu konuda çok dikkatli olun.

Dert etmeyin, internette bir sürü kaynak ve youtube’da nasıl bilgisayar toplamanız gerektiğini anlatan bir sürü video vardır. Başlamadan önce “nasıl bilgisayar toplarım” diye arama yapın ve daha sonra iyice okuduktan sonra işe koyulun.

1) Kasayı açın ve güç kaynağını takın.

2) Anakarta önce işlemciyi takın ( işlemcinin thermal macun’unu sürmeyi unutmayın, işlemcinin üstüne fanla birleştiği yere sürmeyi unutmayın )

3) Ekran kartını takın

4) RAM’leri takın.

5) Anakartı kasaya takın

6) Hard diskleri kasaya takın ve anakarta bağlayın

7) Güç kaynağını anakarta bağlayın ( Bu önemli dikkat edin )

8) DVD gibi araçları bağlayın

9) Fanları anakarta bağlayın.

10) Monitör kablosunu takın.

Tebrikler Bitirdiniz :

Yukarıdaki adımları titizlikle yaptıktan sonra kusursuz bir sisteme sahip olacaksınız ve boot edip Windows 8 DVD’sini takıp bilgisayarınıza işletim sistemini yükledikten sonra, sistem driverlarını yüklemeniz gerekiyor. Yükleme adımları da çok kolay sürecek; çünkü hızlı bir bilgisayarınız olduğu için hem Windows 8; hem de diğer yazılımlar çok hızlı yüklenecektir. Bütün işlemler bittikten sonra harika çalışan bir sisteme sahip olacaksınız. Daha önce de önerdiğim gibi iyi bir sistem toplamanız yaklaşık 3.000 TL’ye mal olacaktır. Eğer amacınız sadece oyun oynamaksa, lütfen Sony PlayStation 3 veya yaza kadar bekleyebilirseniz Sony PlayStation 4 satın alabilirsiniz.

Aşağıdaki videoda nasıl bilgisayar toplayacağınız anlatılıyor :

Bu linkten resimli anlatımı inceleyebilirsiniz : Resimli Bilgisayar Toplama

 


Performanslı Bir Oyun Bilgisayarı ( PC - Laptop ) Oluşturmanın Püf Noktaları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LinkedIn Refreshed Itself and Inbox

Wireless / Kablosuz Şarj Nedir

Yeni Apple Mac Pro Satışa Çıkıyor