10 Cm'lik Mini Helikopter Afganistan'da Savaşan Askerlere Göz Kulak Oluyor

İngiliz askerleri ve diğer koalisyon askerleri Afganistan’da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde savaşıyorlar. Askerler için en büyük tehlike, çatışma sırasında nereden geldiğini bilmedikleri mermiler ve savaştıkları yerel savaşçıların nerede gizlendiklerini konusu. Bu konuda onlara 10 cm boyutunda mini helikopter yardımcı olacak.

Norveçli savunma firmasının ürettiği mini helikopterin ismi Black Hornet ( Siyah Eşek Arısı ) ve helikopter 10cm uzunluk, 2.5cm genişliğe sahip. Helikopterin ağırlığı 16gram. Boyutları itibariyle çok küçük olan bu helikopter üzerinde bulunan kamera sayesinde çekim yapabiliyor ve sahip olduğu kablosuz bağlantı sayesinde, aldığı görüntüleri anında askerlere aktarabiliyor. Askerler gelen görüntüleri tabletlerinden veya bilgisayarlarından izleyebiliyorlar.

Çatışma başladığı anda askerler Siyah Eşek Arısını bölgede uçuruyorlar ve bu mini helikopterin boyutları çok küçük olduğu için fark edilmesi oldukça güç. Helikopter sayesinde düşmanın nereden ateş ettiğini tespit eden askerler o noktaya yönleniyor veya hava desteği isteyerek düşmanı etkisiz hale getiriyor. Helikopter rüzgarlı havalarda da çok rahat bir şekilde uçabiliyor ve olumsuz her türlü hava koşuluna dayanabiliyor.

Soldier holds Black Hornet Unmanned Air Vehicle in Afghanistan
İngiliz ordusu bu mini helikopteri 2012 yılından beri Afganistan’da kullanıyor ve helikopter neredeyse askerlerin gözü kulağı olmuş durumda. İngiliz Savunma Bakanlığı bu helikopterlerden 160 adet sipariş verdi ve üretici firmayla 20 milyon sterlinlik bir anlaşma imzaladı. Helikopterlerin fiyatı oldukça pahalı ve kullandığı teknoloji çok gizli. Mini helikopter kumanda ile kontrol edilerek veya direk kordinatlara GPS aracılığıyla yerini belirleyerek otomatik olarak da uçabiliyor.
Menzili 800 m ve hızı 35 km olan helikopter havada 30 dk süreyle kalabiliyor. Askerlere bomba aramada ve saklanan yerel direnişçileri bulmakta çok faydalı oluyor. Afganistan’da savaşan askerlerden bir tanesi yaptığı açıklamada “Bu helikopteri, direnişçileri bulmakta ve çatışma anında nereden ateş açıldığını bulmak için kullanıyoruz” diye ifade ediyor. Savunma Bakanı da bu tip teknolojilere yatırım yapacaklarını açıkladı.
İngiltere önümüzdeki 10 yıl içinde savunma sanayine çok büyük bütçe ayırdı ve Nükleer Denizaltı’na 36 Milyar Sterlin, Savaş Uçaklarına 19 Milyar £ , ve 17 Milyar £ ise Savaş Gemisi almak için harcayak. Son günlerde çıkan haberlere göre İngiltere, önümüzdeki 10 yıl içinde savunma sanayisini güçlendirmek için 150 milyar sterlin yatırım yapacak.

10 Cm'lik Mini Helikopter Afganistan'da Savaşan Askerlere Göz Kulak Oluyor

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LinkedIn Refreshed Itself and Inbox

Wireless / Kablosuz Şarj Nedir

Yeni Apple Mac Pro Satışa Çıkıyor