Apple CEO'su Tim Cook Türkiye'de Büyük Bir Apple Store Açacaklarını Duyurdu

Apple CEO’su Tim Cook yaptığı açıklamayla aralarında Türkiye’nin de bulunduğu hızlı büyüyen ülkelere büyük Apple Store’lar açacaklarını duyurdu. Tim Cook, Goldman Sachs yatırımcılarının düzenlediği konferansta konuştu ve küçük ölçekli 20 mağazayı kapatacaklarını ve bu mağazaları birleştirerek Apple’ın kimliği olacak daha büyük ölçekte mağazalara dönüştüreceklerini belirtti. Tim Cook sözlerine devam ederken, projeyi onayladıklarını ve bu mağazaların ilki Türkiye’de açılacağı duyurdu.

Apple yetkilileri geçen haftalarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüşmüşlerdi ve Fatih projesi kapsamında okullara tablet bilgisayar sağlanması konusu gündemdeydi. Apple’ın üst düzey yetkililerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyareti ardından böyle bir karar alınarak Türkiye’de büyük bir Apple Store açılma kararına şaşırmamamız gerekiyor. Apple, Türkiye’de çok sevilen bir marka ve satış rakamları da çok yüksek. Yeni bir iPhone modeli çıktığında hemen mağazalara koşup satın alıyoruz!

Apple, küçük ölçekli 20 mağazasını dünya çapında kapatma kararı aldı ve bu mağazaları, Apple kültürünü yansıtan ve insanların alışveriş yaparken daha rahat zaman geçirecekleri daha büyük mağazalara dönüştürmeyi düşünüyor. Aslında düşünüyor kavramının biraz daha ötesine geçen bir durum oluştu, Apple kararını aldı ve küçük ölçekli mağazaları kapatarak, bunları büyük Apple Store’lara dönüştürecek.

Tim Cook, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Apple Store’lar yeterince büyük değil ve haftada bu mağazaları 400′ün üzerinde noktada 10 milyon insan ziyaret ediyor. Bu kadar ziyaretçinin geldiği mağazaların Apple kültürünü daha iyi yansıtması gerektiğini düşünüyoruz ve mağazaları daha büyük Apple Store’lara dönüştürme kararı aldık.” dedi. Apple mevcut mağazalarına 30 yeni mağaza ekleme kararı aldı ve ilk olarak Türkiye’de bir mağaza açılacak. Ardından da Çin’de 4 tane Apple Store açılacak. Türkiye’nin zincire eklenmesiyle Apple’ın resmi olarak var olduğu ülke sayısı 13 olacak.

Bildiğiniz gibi Türkiye’de Apple’ın resmi bir mağazası yok ve Turkcell gibi şirketlerden iPhone ve iPad’leri satın alıyoruz. Ya da zincir elektronik mağazalardan satın alma gerçekleştiriyoruz. Haliyle bu mağazalar Apple’ın satış fiyatının üzerine kar koyarak sattığı için de biraz daha pahalıya satın almak zorunda kalıyoruz. Apple’ın Türkiye’ye mağaza açmasıyla fiyatların yarı yarıya düşeceği kesin. Bu duruma aslında sevinmek gerekiyor ve Apple’ı bu kararından dolayı takdir ve tebrik ediyorum.

Apple Store’ların satışları dudak uçuklatıyor. Apple’ın yaptığı açıklamaya göre 2012′nin son çeyreğinde, yani 3 ay gibi bir sürede 6.4 milyar dolarlık satış rakamına ulaşıldı. Bu rakam Noel’de 6.12 milyar dolar seviyesine ulaştı. Tim Cook’un verdiği rakamlara göre Apple Store’lar 2012′de 370 milyon ziyaretçiyi gördü ve bu ziyaretçilerden 120 milyonu geçerken uğrayan ziyaretçiler.

Tim Cook, Apple Store’ların kendileri için çok önemli olduğunu üzerine basa basa söyledi ve devam etti “Eğer Apple Store’lar olmasaydı, iPad’ler bu kadar popüler olamazdı ve elektronik mağaza raflarında ağır bir cihaz muamelesine maruz kalarak unutulmaya terk edilecekti.” Perakendeciliğin ne kadar önemli olduğunu bu sözlere bakarak anlayabiliriz. Tim Cook sözlerine Apple Store’ların kendilerine rekabetçi avantaj sağladığını ve Apple Store’ların taklit edilemeyecek bir yapıda oluşturulduğunu belirtti.

Sözlerimi Apple’ın pazarlama stratejisini çok beğendiğimi söyleyerek bitirmek istiyorum. Apple’ın düşüşe geçeceği haberlerini yapanların aksine, yapılan açıklamalarla şirketin aslında daha da büyüyeceğini öngörebiliriz. Apple, değişim ve gelişimi hedefleyen bir şirket. Steve Jobs’ın felsefesi de devamlı gelişmek ve yenilenmekti. Sonuçta Steve Jobs da sonsuza kadar Apple’ın başında durup şirketi yönetmeyeceğini bildiği için Tim Cook’u yetiştirdi ve Apple başarılarla yoluna devam ediyor.


Apple CEO'su Tim Cook Türkiye'de Büyük Bir Apple Store Açacaklarını Duyurdu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LinkedIn Refreshed Itself and Inbox

Wireless / Kablosuz Şarj Nedir

Yeni Apple Mac Pro Satışa Çıkıyor