Wi-Fi Network'te Hız Rekoru Kırıldı

Wi-Fi network’lerin bağlantı hızları gün geçtikçe önem kazanıyor. Almanya’da Karlsruhe Institute tarafından gerçekleşen test’de hız rekoru kırıldı.


Wi-Fi ağlarımız aracılığıyla film, müzik gibi dosyaları birkaç saat içinde bilgisayarımıza indirebiliyoruz ve internet kafelerden bağlantı kurabiliyor: Fakat bu ağların hem kapsama alanı çok zayıf; hem de bağlantı hızları çok yeterli değil. Özellikle açık alanda Wi – Fi ağlarının daha iyi ve uzak mesafeden bağlantıya imkan sağlayacak özelliğe sahip olması gerekiyor.


Türkiye’de ortalama bir hızla yaklaşık 10GB’lık HD filmi 2 saat gibi bir sürede yaklaşık saniyede 2 mb hızla indirebiliriz. Aslında geçmişle kıyasladığımızda fena süreler değil; fakat günümüz ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda bu hız bile yeterli değil. Çünkü özellikle teknoloji işi yapan firmaların çok hızlı data hatlarına ihtiyacı var.


Almanya’da teknoloji enstitüsü “Karlsruhe Institute of Technology” yeni bir rekora imza attı. Yaklaşık 1 km mesafeden saniyede 40GB’lık bir veri aktarımını gerçekleştirerek Wi-Fi hatlarının gelecekte nasıl şekilleneceğinin sinyallerini verdi. Bu rakam saniyede 5 – 10 adet HD filmin transferi demek. Aktarımın mesafesi de çok önemli; çünkü yaklaşık 1 km gibi bir mesafeden gerçekleşti.


Bu hızın yakalanması için çok iyi bir donanım ve yüksek radyo frekansının olması gerekiyor ve bu deneyde iki unsur da sağlandı. 240 GHz radyo frekansıyla bu hıza ulaşıldı. Wi-Fi sinyalini yakalayıcı olarak yine Wireless modemlerin antenlerine benzer ufak boyutta bir anten kullanıldı ve özel üretilen bir çip ve işlemci sayesinde gerçekleşti.


Günümüzdeki Wi-Fi hatları 2.4 – 5 GHz arasında radyo frekanslarıyla çalışıyor. Kullandığımız telefon ve tablet gibi elektronik cihazların wireless kartları da maksimum 10 mb / Saniye’yi desteklemekte. En iyi durumda bile wireless modemler 10 mb / sn gibi bir veri hızına ulaşabiliyor. Bu hızlara ulaşmak için elektronik sistemlerin önümüzdeki yıllarda tamamen değişmesi gerekiyor.






Related-items




Wi-Fi Network'te Hız Rekoru Kırıldı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LinkedIn Refreshed Itself and Inbox

Wireless / Kablosuz Şarj Nedir

Yeni Apple Mac Pro Satışa Çıkıyor