Peugeot ve Citroen Havayla Çalışan Hibrit Araba Üretiyor

Hava kirliliği günümüz dünyasının en büyük problemi. Havayı en fazla fosil yakıtlar kirletiyor ve kirlenmeyi önlemek için bilim dünyası fosil yakıtlara alternatif arıyor. Dünyayı kirleten etkenler arasında motorlu araçlar çok önemli rol oynuyor. Peugeot ve Citroen havayla çalışan araç üreterek bu kirliliğe çözüm getirmeyi planlıyor.

Kömür, petrol ve doğalgaz gibi başta gelen fosil yakıtlar enerji üretimi için kullanılıyor ve bu enerji üretiminden açığa çıkan karbondioksit, metan gazı, azotoksit, kloroflorokarbon gibi zararlı gazlar havayı kirletiyor. Havanın kirlenmesinin sonucunda ise tüm dünyada ortalama sıcaklıklar artıyor ve mevsimsel anormallikler baş gösteriyor. Mevsimsel sıcaklık farkları sonucunda ise seller, depremler, fırtınalar gibi insan hayatını etkileyen çevre felaketleri yaşanıyor.

Tüm dünyada motorlu araçların giderek yaygınlaşmasıyla petrol kullanımı artıyor ve bu artışın neticesinde araçların hava kirliliğine katkısı çok fazla. Son yıllarda emisyon ölçümleri ve araç motorlarının emisyon değerlerinin düşmesi olumlu bir katkı fakat yine de yeterli değil. Bilim adamları ve firmalar fosil yakıtla çalışan araçlara alternatif teknolojiler için çalışmalarını sürdürüyor.

Peugeot ve Citroen Havayla Çalışan Motoru Birlikte Geliştiriyor

Bu firmalardan en önemlileri Fransız araba üreticileri Peugeot ve Citreon havayla çalışan motor teknolojisi üzerinde proje geliştiriyorlar. Teknolojinin ismi “Hybrid Air” havayla çalışan hibrit araçlar. Bu teknoloji basınçlı havayla gazı sıkıştırarak enerji üretecek. Motor teknolojisi 3 silindirli yakıt teknolojisine göre üretilecek. Aslında mevcut sisteme benzer bir silindir sistemi olacak; fakat gaz, benzin ve havayı birleştirerek enerjiye dönüştürecek ve bunun sonucunda güç üretimi gerçekleşecek. Aracın hızı ortalama 70 km olacak ve otomatik şanzımana ihtiyaç duyulacak.

70 Km’nin Altında Yakıt Motoru Devre Dışı, Hava Motoru Çalışıyor

Aracın en önemli özelliği 70 km’nin altında şehir içi kullanımlarda sıkıştırılmış hava ve hidrolikle güçlendirilmiş motoru devreye sokacak ve benzin, gazla çalışan motor devre dışı bırakılarak yakıt tüketimi sağlanacak. Araç hızlandığında veya yokuşları tırmandığında ise 2 motor birlikte çalışacak ve aracın gücü artırılacak. Bu sistem sayesinde yakıt tüketimi 100 km’de yaklaşık 2 litre gibi bir rakam olacak ki, bu muhteşem bir gelişme. 100 Km’de 2 litrenin maliyetini hesaplamamız gerekirse, Beylikdüzü’nden – Şişli’ye gidip geri dönmeniz yaklaşık 100 Km. Yaklaşık 9 TL gibi bir maliyetle 100 Km’lik mesafe yol gidebileceksiniz. 4 kişi gidip döndüğünüz düşünürsek çok ciddi bir tasarruf söz konusu.

Hava Tankları Otomatik Dolacak

Hava tankları her frene bastığınızda veya durduğunuzda otomatik olarak dolacak. Bu süreç sürücüye zaman kazandıracak; çünkü daha önceki elektrikli hibrit araçların şarj edilmesi için ektra zamana ihtiyaç duyuluyordu. Örnek vermek gerekirse 100 Km yol alan bir elektrikli aracın aküsünü doldurmak için minumum 5 saat’e ihtiyaç vardı. Bu teknolojiyle trafikte durduğunuz anda hava tankları otomatik olarak doldurulacak ve zaman kaybetmeden yolunuza devam edebileceksiniz.

Peugeot ve Citroen yaptığı açıklamada bu teknolojiyi kullanan araçların 2016′da satışa sunulacağını açıkladılar. Peugeot, araç satışlarının tüm dünyada düşmesinin ardından yeni teknolojiler geliştirerek satış rakamlarını artırmayı planlıyor. Bu tür yeşil teknolojiler satışlara etki edecektir; çünkü çevre bilinci tüm dünyada gittikçe gelişiyor ve insanlar daha yeşil ürünlere doğru yöneliyor. Satış rakamlarının dışında bu ve benzer teknolojiler çevre kirliliğinin önlenmesine çok yardımcı olacaktır.

 

Soner Görpeli yazdı.

Blogger & Yazar


Peugeot ve Citroen Havayla Çalışan Hibrit Araba Üretiyor

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LinkedIn Refreshed Itself and Inbox

Wireless / Kablosuz Şarj Nedir

Yeni Apple Mac Pro Satışa Çıkıyor