Darpa 1.8 Giga Piksel Kamerayla 6 İnçlik Hedefleri 20.000 Feet'ten Görebilecek

DARPA ( Defense Advanced Research Projects Agency ) Amerika Savunma Bakanlığına bağlı bir kuruluş. Kurum Amerikan ordusunun elektronik ve teknolojiyle ilgili sistemlerini geliştiriyor ve bu alanda dünya öncüsü. Geliştirdiği projeler dünyanın en önemli ve en teknolojik ürünleri. Darpa, bu ürünlerden 1.8 Giga Piksel görüntü alan kamerasını tüm dünyaya viral bir video ile tanıttı.

DARPA üzerinde uzun süredir çalıştığı ve neredeyse tamamladığı 1.8 Giga Piksel kamerası ARGUS-IS hakkında daha detaylı bilgiyi tüm dünyayla paylaştı. ARGUS-IS’nin başlangıçta kullanılacağı alan askeri projeler olacak ve ilk olarak insansız hava araçları drone’lara monte edilecek. Bu kamera sayesinde Drone’lar 6 inç küçüklüğüne kadar hedefleri tespit edebilecek ve bu hedefleri 20.000 feet yani yaklaşık 6 km yükseklikten görebilecek.

Bu görüntü teknolojisi dünyanın en yüksek çözünürlüğe sahip görüntü teknolojisi ve Drone’larda kullanıldığında 6 km’den yaklaşık 10cm’lik her türlü cisim çok net bir şekilde görülebilecek. Daha açıklayıcı olmak gerekirse Drone’lar 6 km yükseklikten herhangi bir aracın plakasını rahatlıkla okuyabilecek, yazılımı sayesinde o aracın kime ait olduğunu tespit edebilecek. Hatta daha ileriye gitmek gerekirse gözlerinizi bile rahat bir şekilde görebilecek.

Sistem 368 adet 5 mega piksel kameranın birleşiminden oluşuyor ve bu kamera sensörleri sayesinde teleskopik bir görüntü oluşturuluyor. ARGUS’ın açılımı ise Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System. Türkçesi gerçek zamanlı otomatik görüntüleme sistemi. Sistem saniyede 600 Giga Byte data üretiyor. Bu datanın tamamının kablosuz ağ üzerinden aktarılması şimdilik zor gibi gözüküyor; fakat DARPA geliştirdiği teknoloji sayesinde alçak uçarak datanın komuta merkezine yüklenmesini sağlayabiliyor.

Aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririm :

Soner Görpeli yazdı.

Blogger & Journalist


Darpa 1.8 Giga Piksel Kamerayla 6 İnçlik Hedefleri 20.000 Feet'ten Görebilecek

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LinkedIn Refreshed Itself and Inbox

Wireless / Kablosuz Şarj Nedir

Yeni Apple Mac Pro Satışa Çıkıyor