Microsoft Office 2013 Satışa Sunuldu ve Yenilikler Neler Sizin İçin İnceledik

Microsoft tarafından geçen sene satışa sunulan Windows 8′in ardından merakla beklenen, yeni adıyla Microsoft Office 365, eski adıyla Office 2013 dün satışa sunuldu ve birçok yenilikle kullanıcılarının karşısına çıktı. Office 2013′le gelecek yeniliklerin bazılarını Windows 8 üzerinde görmüştük. Başlangıç ekranı ve bu başlangıç ekranına sabitlenen entegre mail programı gibi. Diğer yenilikler neler sizin için inceledik ve göz atmaya başlayalım.

Öncelikle Office 2013′ü yüklemek için Windows 7 veya 8 işletim sistemine sahip olmalısınız. Eğer bu iki işletim sisteminden birine sahipseniz aşağıdaki linke tıklayarak, benim yaptığım gibi:) Office 2013′ün 60 günlük deneme sürümünü yükleyebilirsiniz. Veya yok arkadaş ben deneme sürümü kullanmak istemiyorum ve Office 2013′ü satın alıp temiz temiz kullanırım derseniz 99.95 Dolara sisteme sahip olabilirsiniz.

https://profile.microsoft.com/RegSysProfileCenter/wizard.aspx?wizid=ae0653e5-0b00-41d5-b3f4-1a7d5ea4b9c8&lcid=1033&ci=393

Yukarıdaki linkte tıkladığınızda karşınıza gelen ekranda bir form var. Bu formu dolduruyorsunuz ve doldurduktan sonra yükleme başlayacak ve size 60 günlük deneme sürümü şifresi verilecek. Bu şifreyi indirme bittikten sonra Office 2013′ü aktifleştirmek için kullanacaksınız. Office 2013′ün yüklemesi bittikten sonra indirdiğiniz dosyayı sağ click yaparak birlikte açı tıklayın ve seçeneklerden winzip veya winrar gibi programlar veya windows gezginiyle açın. Açtıktan sonra yükleme / setup dosyasını çalıştırın ve yüklemenin bitmesini bekleyin.

office-2013-loading

Office 2013′ün Türkçe desteği şimdilik yok; fakat çok kısa süre içinde Türkçe sürüm de satışa sunulacak. Yükleme çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor ve bilgisayarınızın hızına göre tahmini  2dk – 5dk ya da 5dk –10dk arasında sürüyor. Benim laptop’umda yükleme 2dk – 5dk arasında bir sürede tamamlandı. Yükleme bittikten sonra Office 2013′ü çalıştırmak için herhangi bir programı çalıştırabilirsiniz. Örnek olarak Word 2013′ü çalıştırın ve karşınıza çıkan ekrandan Office 2013′ü aktifleştirmeniz gerekiyor ve size verilen şifreyi girin.

office-2013-start

Şifreyi girmek dışında mail adresinizi girerek satın aldığınız bir lisans anahtarını aktifleştirebilirsiniz. Şifrenizi yukarıdaki ekrana girdiğinizde sistem otomatik olarak sürümü aktifleştiriyor ve sizi hoş geldiniz ekranıyla karşılıyor.

office-2013-welcome

Karşılama ekranında size yardımcı olacak bilgiler mevcut ve size video ile Office 2013′ü anlatan bir karşılama sunumu da burada mevcut. Karşılama ekranını geçtiğinizde karşınıza şablonların yer aldığı bir ekran çıkıyor ve buradan boş Word dosyası veya herhangi bir şablon seçerek Word dosyasında çalışmaya başlıyorsunuz.

office-word

Boş çalışma sayfasını seçerek işe başlayabilirsiniz. Ben Blank document’a tıklayarak çalışma sayfasını açtım. Boş çalışma sayfasına tıkladığınızda beyaz zemin kullanılmış menuye sahip çok temiz bir tasarım karşınıza çıkıyor ve bu görüntü ilk başta çok şaşırtıyor ve zaman geçtikçe alışıyorsunuz.

office-2013-home

Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi Microsoft Office 2013′te çok temiz ve sade bir arayüz kullanmış. Aslında bu görünüm çok kullanışlı ve insanı yormayan bir tasarıma sahip; çünkü Office’le çalışırken dikkatinizi dağıtacak çok renk tasarım aslında pek de faydalı değil.  Office 2013′le gelen bir yenilik de Ribbon tarza sahip üst menü otomatik olarak gizlenebiliyor. Yukarı sağ kısımda otomatik gizle seçeneğini seçtiğinizde menü otomatik olarak gizleniyor ve ekranda rahat rahat çalışıyorsunuz.

office-2013-home1

Ribbon menü seçeneklerinde Tab olarak kullan seçeneğini seçtiğinizde sadece başlıkları gördüğünüz menü seçeneği karşınıza çıkacak ve bu arayüz benim çok hoşuma gitti. Arayüzün kafanızda daha iyi canlanması için INSERT menü seçeneğinin olduğu ekran görüntüsünü de sizinle paylaşmayı istedim. Insert seçeneğinde de sosyal medya ile entegre seçenekler sunulmuş ve medya eklentileri biraz geliştirilmiş. Başka bir yazıda Office’in içeriklerini ve menü özelliklerini daha net sizinle paylaşacağım; fakat yorum ekle seçeneğini gördüm bu iyi bir yenilik:)

office-excel

Excel 2013 hakkında yine aynı detayların öne çıktığını söyleyebiliriz. Yukarıda görmeniz için paylaştığım Excel ekran görüntüsünden, Word’de olduğu gibi temiz bir tasarım ve menü seçeneğini görebiliyoruz. Excel menüsünün biraz renkli olması ortamı daha canlandırmış; fakat her şeye rağmen Office 2013 Excel’de de sade tasarımından uzaklaşmamış.

Powerpoint-home

PowerPoint 2013 için de yukarıda yazdığımız seçenekler geçerli. Office sadeliğini burada da kullanmış ve sadece ana renkler vurgulanmış. PowerPoint’in ana rengi kırmızı olduğu için alt basamak kırmızı olarak kullanılmış. Word’de mavi, Excel’de ise yeşil rengin hakim olduğunu görüyoruz. PowerPoint çok basit ve hızlı kullanıma sahip bir yapıya kavuşmuş. Sunum hazırlayanlar çok iyi bilirler, PowerPoint’in eski sürümleri çok hantaldı ve uzun sunum hazırladığımızda çok ağırlaşıyordu. Office 2013′te durum tamamen farklılaşmış ve hızlı bir PowerPoint’le karşı karşıyayız.

Office 2013′te genel olarak basitlik hakim ve Microsoft’un temel felsefesi sadelik, basitlik ve hız diyebiliriz. Microsoft Office 2013 100′ün üzerinde ülkede ve 21 dilde satışa sunulacak. Online olarak satın almak isterseniz 99.95 Dolar ödeyerek doğrudan satın alabilirsiniz. Ayrıca 99.95 dolar ödeyerek yıllık üyelikle de Office 2013′ü kullanabilirsiniz. Yıllık üyeliğin avantajı size 5 farklı cihazda kullanım imkanı sunuyor. Örnek olarak online sistem üzerinden Office 2013′ünüzü hem PC’nizden; hem de tablet cihazınızdan kullanabilirsiniz.

Yıllık üyeliğin diğer bir avantajı da aylık 60 dk Skype üzerinden bedava konuşma ve 20 GB SkyDrive Bulut yükleme alanına sahip oluyorsunuz. Eğer 219 Dolar öderseniz Office 2013′ü ömür boyu kullanım hakkında sahip oluyorsunuz. Office 365 Öğrenci sürümünü ise 79.99 Dolardan satın alabilirsiniz. İş dünyası için Office Enterprise ise çok yakında satışa sunulacak ve net TL fiyatını öğrenebileceğiz. Microsoft, Apple’ın bilgisayarı Mac için de çok yakında güncelleme yayınlayacak ve Mac’de yukarıdaki özelliklerden faydalanabilecek.

Bulut Dünyasına Adım Atın

Microsoft Office 365′le bulut dünyasına adım atıyor ve yazılımlarını online olarak entegre ediyor. Bulut’u kısaca şu şekilde tanımlayabiliriz: Tanımladığınız bir kullanıcı ismiyle Windows 8, Office 2013, SkyDrive, Skype gibi platformları tek sistemde yönetiyorsunuz. Excel’de çalışıyorsunuz, SkyDrive’a yüklüyorsunuz ve İnternet Explorer’da herhangi bir yerde dosyalarınıza ulaşıyor ve çalışıyorsunuz. Videolarınızı buluta yüklüyor ve sahip olduğunuz tablet bilgisayar ve akıllı telefonunuzdan izleyebiliyorsunuz.

Daha Gelişmiş Bir Word

Office kendini sürekli yeniliyor ve dünya üzerinde en iyi program; çünkü bütün şirketler hala Office kullanılıyor ve yerine geçecek yeterli özellikte başka bir program henüz yok. Office’in ana motoru hala Word, Excel ve PowerPoint ve bu programlarda gördüğüm en önemli gelişme grafik programlarına daha çok yakınlaşmış. Indesign gibi metin tabanlı grafik programlarını kullanan grafiker arkadaşlar beni daha iyi anlayacaktır. Bu programlar çok daha flexible’dır. Yani Word’de yapamayacağınız birçok şeyi bu programlarda yaparsınız. Bundan dolayı grafikerler ve editörler bu tarz programları kullanmayı tercih eder. Office 2013′e eklenen yeni özelliklerle bu tarz programlara daha çok yakınlaşmış ve ileriki sürümlerde Office daha da gelişerek hiçbir programa ihtiyaç duymadan Online ve Offline bütün işlemleri yapabileceksiniz gibi gözüküyor.

Excel ve PowerPoint Çok Önemli Değişimlerle Geliyor

Yukarıda Word’ün yeniliklerinden bahsettik. Excel’de ve PowerPoint de benzer gelişimler mevcut. Excel’de gelen yenilik Flash Fill ile yazdığınız metinlerin otomatik tanımlanması sağlanmış. Yazdığınız metin veya rakama göre Excel ne yapmak istediğinizi anlıyor ve otomatik olarak yazıyı tamamlayarak size yardımcı oluyor. PowerPoint de gelen yenilik ise Presenter View. Bu özellikte başka bir ekrana bilgisayarınız bağladığınızda çalışmanızın küçük boyutlarını ve sayfalarınızı, notlarınızı görebiliyorsunuz ve bu şekilde çalışmanızı daha kolay devam ettirebiliyorsunuz.

Özetlemek gerekirse çok daha hızlı kullanıma imkan sağlayan, sadeleştirilmiş ve güçlendirilmiş bir Office 2013′le karşı karşıyayız ve kullandığım kadar söyleyeceğim, Microsoft gerçekten çok iyi iş çıkarmış ve rakiplerinin birkaç adım önüne geçmiş. Şu anda Office 2013′ü incelemeye devam ediyorum ve yenilikleri daha detaylı olarak ileride sizinle paylaşacağım. Eğer sisteminiz yeterliyse deneme sürümünü yükleyip kullanmanızı tavsiye ederim. Windows 8′le birlikte gelen hızlı çalışma ve basitlik harika bir özellik ve bu özelliği keşfetmenizi isterim.

Soner Görpeli yazdı.

Blogger & Yazar.

// ]]>


Microsoft Office 2013 Satışa Sunuldu ve Yenilikler Neler Sizin İçin İnceledik

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LinkedIn Refreshed Itself and Inbox

Wireless / Kablosuz Şarj Nedir

Yeni Apple Mac Pro Satışa Çıkıyor