BlackBerry Z10 ve Q10 Dokunmatik Ekran Akıllı Telefonlarını Tanıttı

Mobil telefonların satışlarının gün geçtikçe artması sektöre yeni oyuncuların dahil olmasına neden oluyor ve akıllı telefon pazarına giren oyuncularında birisi de BlackBerry. New York’ta bugün yapılan görkemli bir tanıtımla, BlackBerry iki yeni akıllı telefonu Z10 ve Q10 modelini duyurdu.

BlackBerry 10 modellerinin tanıtımını, şirketin CEO’su Thorsten Heins yaptı. Yapılan tanıtımda, akıllı telefonların satışı 5 Şubat’ta ilk olarak İngiltere ve Amerika’da, Mart ayında ise tüm dünyada satışa sunulacak. Cihazın 3 kontratlı fiyatı 149 $ olarak belirlendi. Akıllı telefonların testleri Ekim ayından beri devam ediyor ve 50′den fazla mobil servis sağlayıcı tarafından yapılan testleri başarıyla geçerek satışa sunuluyor.

Daha önceki BlackBerry telefonlar daha çok iş dünyasına hitap eden metin tabanı güçlü cihazlardı ve maillere hızlı ulaşma özelliği sayesinde iş adamları-kadınları tarafından tercih ediliyordu; fakat bu cihazların dokunmatik ekranları çok gelişmiş olmadığı için rakipleriyle bu alanda rekabet edemiyordu. Mobil pazarın çok önemli hale gelmesi ve dokunmatik ekrana sahip telefonların liderliği almasından dolayı, bu alanda eksikliğini hisseden BlackBerry iki farklı telefon modelini pazara sundu.

BlackBerry Z10′un Temel Özellikleri 

  • 4.2-inç, 1280 x 768 ekran çözünürlüğü 356 ppi.
  • Çift çekirdek 1.5 GHz işlemci, 2GB RAM.
  • 16GB dahili hafıza, artırılabilir MicroSD kart yuvası 32 GB’a kadar destek veriyor.
  • 1800 mAh kullanıcı tarafından değiştirilebilir batarya.
  • 8MP arka kamera 1080p video kayır, 2MP ön kamera 720p video kayıt.
  • İşletim sistemi BlackBerry 10 OS

Z10 molelinin tasarımı biraz iPhone’u andırıyor. Cihazın boyutları 130 x 65.6 x 9mm ele oturan bir yapısı var. Bu boyutlarla cihaz iPhone 5′den daha geniş ve daha ince bir yapıya sahip. Bu özellikleriyle Nexus 4′e daha yakın bir tasarıma sahip. Telefonun gövdesinde plastik kullanılmış; fakat arka kısımda kullanılan desenler sayesinde cihazın ele daha iyi oturmasını sağlıyor ve bu plastik kasa ucuz hissi vermiyor ve telefonun daha hafif bir yapıda olmasını sağlıyor.

blackberry-z10

Z10′un ön kısmında, iPhone ya da Galaxy S3′ün aksine hiçbir buton yok.  Cihazın üstünde açma, kapama ve uyku butonları mevcut. Sağ tarafında ise ses kısma ve açma ve kamera butonları kullanımış. Cihazın 3 portu var ve bu portlar micro HDMI, micro USB ve şarj girişi. Cihazda ayrıca mesaj ve çeşitli uyarıları bildiren kırmızı ışık mevcut. Bu ışık sayesinde gelen mailleri ve aramaları görebiliyorsunuz. Cihazın bataryası 1800 mAh ve işletim sistemi BlackBerry’nin kendi yaptığı işletim sistemi. Bu işletim sistemini denedikten sonra ne kadar başarılı olduğuna karar verebileceğiz.

Bu özelliklere ek olarak BlackBerry, B10 işletim sisteminde kendisinin sıfırdan kodladığı B10 tarayıcı kullanılıyor ve kendi uygulama mağazasını oluşturuyor. BlackBerry pazara sürdüğü akıllı telefonları için ihtiyaç duyduğu bütün alt yapıları sıfırdan oluşturarak işi ne kadar ciddiye aldığını tüm rakiplerine gösteriyor.

BlackBerry Q10 

BlackBerry’nin iş dünyasından elini çekmek istemediğini Q10 modelini gördükten sonra net olarak anlıyoruz. BlackBerry Q10 karşımıza klavyeyle çıkıyor. Aslında bu biraz ilginç bir durum, akıllı telefon yapan bütün firmalar donanım olarak klavye kullanmayı bıraktı. Q10′la BlackBerry neyi hedeflemiş olabilir çok da anlam veremedim; fakat eski alışkanlıkları olan ve iş dünyasını elinden kaçırmak istemeyen ürkek bir yaklaşım olarak değerlendirebiliriz.

352983

Cihaz 1.5 GHz çift çekirdek işlemci ve 2GB RAM, hafızaya sahip. Cihaz hem Qwerty klavye; hem de dokunmatik ekrana sahip ve bu özelliğiyle eski nesil cihaza alışmış kullanıcılarına da hitap ediyor. BlackBerry tanıttığı iki cihazla iyi bir atılım yaptı; fakat aynı Nokia’nın yaptığı gibi biraz geç oldu diyebilirim. Ayrıca cihazların özellikleri rakiplerini yakalamaktan biraz uzak. Önümüzdeki aylarda tanıtılacak Samsung Galaxy S 4 ve iPhone 6′nın nasıl geleceği merak konusu; fakat çok ciddi donanımla bu cihazların karşımıza çıkacağı kesin. Yine de BlackBerry’yi çıkardığı cihazlar için olumlu karşılamak gerekiyor.

Soner Görpeli yazdı.

Blogger & Yazar.

 

 


BlackBerry Z10 ve Q10 Dokunmatik Ekran Akıllı Telefonlarını Tanıttı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LinkedIn Refreshed Itself and Inbox

Wireless / Kablosuz Şarj Nedir

Yeni Apple Mac Pro Satışa Çıkıyor