Dünya'nın İlk 3 Boyutlu Yazıcısı Mayıs'ta Satışa Sunuluyor

İçinde bulunduğumuz çağ teknolojik gelişmelerin yaşandığı bir çağ ve gelecekte kullanılacak teknoloji ürünlerin temelleri bu çağda atılıyor diyebiliriz. Geleceği şekillendirecek bir teknolojinin adımları da atılmaya başlandı ve 3 boyutlu yazıcılarla tanıştık. 3 boyutlu yazıcılar geleceği teknolojik olarak olmasa da 3 boyutlu olarak, ciddi anlamda şekillendireceğe benziyor.

3 boyutlu yazıcılar yaklaşık 10 yıldır gündemde ve geliştirilmeleri için çok çaba harcanıyor. Bu yazıcıların araştırma geliştirme ( ARGE ) faaliyetlerini, şimdilik çok yüksek bütçeye sahip Üniversiteler, Devlet Kuruluşları ve Savunma Sanayi Şirketleri. Bu tip yazıcıların üretilmesi için maliyetlerin yüksek olması ve teknik problemlerden dolayı şimdiye kadar seri üretim yapılamıyordu.

Yukarıda bahsettiğimiz sorunlara çözüm bulmak ve 3 boyutlu yazıcıları herkesin kullanmasını sağlamak için kurulan Formlabs şirketi Mayıs ayında seri üretimini yaptığı 3 boyutlu yazıcısını satışa çıkarıyor. Formlabs’ın kurucularından Maxim Lobovsky, David  Cranor and Nate Linder MIT’de tanıştılar ve bu projeyi geliştirmek için bir araya gelerek 2011′de Formlabs şirketini kurdular.

Şirket, kickstarter projesiyle bağış toplamaya başladı ve toplanan bağışlarla 3 boyutlu yazıcıyı geliştirmeyi amaçlayarak, ortaya çıkan teknolojiyi bağış yapan ve projeye katkıda bulunanlarla paylaşacaklarını duyurdular. Hedeflenen bütçe 100.000 $ olarak belirlendi; fakat projeye şimdiye kadar yaklaşık 3 milyon dolar bağış yapıldı ve proje amacına ulaştı. Projenin tamamlanmasının ardından ortaya “Form 1 3D” yazıcı çıktı. 3 boyutlu yazıcıların satış fiyatlarının 100.000 dolardan başlaması, Form 1 projesinin ne kadar anlamlı bir amaca hizmet ettiğini açıklıyor. Form 1 Mayıs ayında satışa sunulacak ve yaklaşık 3.299 dolar fiyatla satışa sunulacak.

Form 1′in satışa sunulmasıyla hayatımızda birçok şey değişecek. Bu yazıcı sayesinde kendi 3 boyutlu objelerinizi üretebileceksiniz. Örnek vermek gerekirse kendi bardağınızı, anahtarlığınızı, aracınız için maskot vb gibi birçok ürünü evinizde üretebileceksiniz. Özellikle mühendislik ve mimarlık öğrencileri için harika bir araç olacak. Öğrencilerin 3 boyutlu yazılımları kullanarak ürettikleri mimarlık çizimlerini veya bina maketlerini bu yazıcı sayesinde üretebilecekler.

Bu 3 boyutlu yazıcı şirketlerin de çok işine yarayacak. Şirketler, sunumları için ihtiyaç duyduğu materyalleri çok kısa sürede yazıcı sayesinde üretebilecekler. Mağaza dekoru veya sahne tasarımı yapan firmalar ise ileride bu yazıcıların daha gelişmiş modelleri sayesinde üretebilecekler. Bu teknoloji zamanla çok gelişecek ve kendi bilgisayarınızı bile üretmenize imkan verecek.

3 boyutlu yazıcılar gelecek vadediyor ve önümüzdeki yıllarda yaygın olarak kullanılacak. Bu yazıcılarda üretim yapılırken ham maddenin uygun fiyatlı olması ve üretilecek malzemeye uygun ham maddenin sağlanması ve bulunabilir olması bu teknolojinin çok hızlı şekilde yaygınlaşmasını sağlayacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LinkedIn Refreshed Itself and Inbox

Wireless / Kablosuz Şarj Nedir

Yeni Apple Mac Pro Satışa Çıkıyor