Facebook Amerika'da En Çok Kullanılan Mobil Uygulama Oldu

Facebook 2010 yılından sonra ciddi PR çalışmaları ve teknolojik yeniliklerle adından çok söz ettirmeye başladı. Yaptığı yenilikler içinde kendi mobil uygulamasını yayınladı ve geçen hafta haber yaptığımız modern arama sistemi “Graph Search’ü” tanıttı. Bu teknolojik yenilikler şirketi yukarıya taşımaya devam etti ve yayınlanan son rapora göre Facebook Amerika’da en çok kullanılan mobil uygulama seçildi.

2010′lu yıllar mobil dünya için bir devrim oldu ve tabletlerin ve akıllı telefonların yaygınlaşması ile paralel olarak uygulamalar da gelişmeye başladı. Bu devrim karşımıza yeni djital dünya kavramını getirdi. Bu söz konusu yeni dijital medya’da, PC merkezli web uygulamalarının yerini daha çok mobil cihazların rahat ulaşabileceği uygulamalar veya responsive ( tepki veren ) web uygulamalar aldı.

“PC Sonrası Dönem Dijital Dünya’nın Adımları Atılıyor”

Yukarıdaki gelişmelerin ardından dünya’da artık yaygın olarak kullanılan bir kavram ortaya çıktı. Bu kavramın adı “Post PC” dönem dediğimiz, yani “PC sonrası dönem” olarak Türkçe’ye çevirebiliriz. Bu dönemde PC’ler daha geri planda kalarak; PC’lerin yerini oyuna çok hızlı giren ve çok iyi bir şekilde adapte olan Tabletler alıyor. Tabletler çok hızlı bir gelişim gösterdi ve tüketicilerin tabletlere olan ilgisi de, tabletlerin iyi bir oyuncu olmasını hızlandırdı.

Tabletlerin aksine mobil akıllı telefonlar bu yeni dijital döneme geçişte daha önemli rol oynadı. Aslında PC sonrası dönemde asıl oyuncu akıllı cihazlardı, Tabletler hazırlanmış bir ortama katkı sağlayarak bu sürecin daha da hızlanmasını sağladı. Mobil cihazların daha rahat taşınabilir olması ve tabletlerin aksine her ortamda kullanıma imkan vermesi, yeni medya dönemi için akıllı cihazlara çok büyük avantaj sağladı.

“Uygulamalar Dünyasına Adım Atıyoruz”

Bu dünya’da yerini almaya çalışan uygulamalar da gelişmeye başladı ve akıllı cihazlarda yerini aldı. Bu uygulamalardan en önemlileri Facebook’un uygulaması diyebiliriz. Uygulama çıkmadan önce Facebook’a web tarayıcı üzerinden ulaşıyorduk; fakat uygulama çıktıktan sonra doğrudan uygulama üzerinden profilimize bağlanmaya başladık. Facebook uygulaması Amerika’da 2012 yılının en çok kullanılan mobil uygulaması listesinde 1 numaraya yükseldi ve tahtı Google Maps’ın elinden aldı. Aslında Apple’ın aldığı karar Google Maps’ın düşüş göstermesinde çok etkili oldu. Apple ani bir karar alarak iOs 6 yazılımına Google Maps’i yüklemeden piyasaya çıkarmıştı.

Google Maps ve Facebook uygulamasının kullanım verileri

Google Maps App versus Facebook App

Aşağıdaki grafikte ise uygulamaların Aralık dönemi için unique yani tekil ziyaretçi rakamlarının karşılaştırmasını görebilirsiniz. Facebook lider konumda ve ardından Google Maps geliyor. Google Play ise 3. sırada yer alıyor. Google Search ise 4. sırada ve Gmail 5. sırada. 6. sırayı yine Google’ın sahip olduğu YouTube video uygulaması alıyor. Aslında Google ilk 6′ya demir atmış gözüküyor; çünkü 5 farklı uygulaması ilk 6′nın içinde ve bu çok iyi başarı.

Top US Mobile Apps Ranked by Unique Visitors

Aşağıdaki grafikte ise Facebook’un kullanım oranı %23. Bu oranı Instagram’la kıyaslarsak %3 gibi bir kullanım oranına sahip. Google uygulamaları ise %10 gibi bir kullanım oranına sahip. Gmail %3 kullanım oranına sahip. Diğer web uygulamalarını da dikkate alırsak, uygulamalar her 3 dakikada bir kullanılıyor.

Facebook & Google: Mobile Apps by Share

2013 uygulamaların birbirleriyle kıyasıya yarıştığı ve yeni uygulamaların da oyuna dahil olacağı bir yıl olacak. 2012′de olduğu gibi yine Google ve Facebook rekabetini kıyasıya yaşayacağız. Aslında bunun ilk adımları Facebook’un Graph Search’ü tanıtmasıyla başladı; çünkü Facebook bu uygulamasıyla arama motoru ve maps dünyasına da adım atabilir; çünkü şirket büyümek zorunda.

Soner Görpeli yazdı.

Blogger & Yazar

Grafikler ComScore


Facebook Amerika'da En Çok Kullanılan Mobil Uygulama Oldu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LinkedIn Refreshed Itself and Inbox

Wireless / Kablosuz Şarj Nedir

Yeni Apple Mac Pro Satışa Çıkıyor