3D Printer Kullanarak Evde Kendi Robotunuzu Üretin

 

 

 

Gael Langevin isimli sanatçı kendi tasarımı olan robotu sonlandırmaya çalışıyor ve bu robot üretime hazır olduğunda 3D yazıcınızla robotu üretip çalıştırabileceksiniz. Projenin adı inMoov, aslında bu robotun da ismi diyebiliriz. Robot 3D yazıcı teknolojisiyle üretilmek için planlandı.

3D yazıcı teknolojisini ilk duyduğumda gerçekten inanamamıştım ve bir an kendime nasıl olur diye sormuştum. Gerçekten de teknoloji akıl almaz bir şekilde ilerliyor ve daha bundan 10 yıl önce kimsenin hayal edemeyeceği 3D yazıcılar karşımıza çıkmaya başladı. Projelere bakılırsa 10 yılı bile bulmadan bu teknolojiyle ilgili çok ciddi gelişmelerle karşılaşacağız.

Fransız artist Gal Langevin teknolojiye gönül veren tasarım uzmanlarından birisi ve açık kaynak olarak geliştirdiği robotunun yapım sürecini internet üzerinden tüm sosyal medya ile paylaşıyor. Langevin’in paylaştığı dosyaları 3D yazıcınıza yükleyerek, robotun çalışması için ihtiyaç duyduğunuz parçaları üretebileceksiniz. Aslında bu proje açık kaynak kodlarına dayanıyor. Projeye dünyanın çeşitli yerlerinden mühendisler  ve yazılımcılar katkı sağlıyor. Örnek olarak robotun ellerini farklı kişiler tarafından üretiliyor.

Projenin önümüzdeki yıllarda daha da geliştirilerek, tam anlamıyla sorunsuz çalışan bir robot oluşturulması planlanıyor. Langevin, robotun parçalarını plastikten ve köpük benzeri materyallerden üretiyor ve üretimle ilgili çizim dosyalarını internet sitesi üzerinden tüm dünyayla paylaşıyor. Langevin üretim yaptığı bu materyallerin 3D yazıcıda üretilmesi için ilk adımı attı ve 3D yazıcılara uyumlu dosyaları internet sitesinde indirilmeye imkan verdi. Bu gerçekten önemli bir adım.

Robotun çalışması için ihtiyaç duyulan elektronik aksamlar da farklı yöntemlerle temin edildi ve robot bu haliyle gelecek vadediyor. Robot sesleri tanımlıyor ve duyduğu seslere hareketle ve duyduğu sesleri tekrar ederek yanıt veriyor. Videoda da gördüğünüz gibi bazı teknik sorunlar var. Örneğin, robot bazı kelimeleri analiz etmede zorlanıyor ve Langevin bu konuda videoda detaylı açıklama yapıyor.

Robotun elleri de yine 3D teknolojisiyle oluşturulmuş ve ellerin yapımıyla ilgili dosyalara bu linke tıklayarak ulaşabilirisiniz: http://www.thingiverse.com/thing:17773

Ayrıca Langevin’in sitesini ziyaret ederek http://inmoov.blogspot.nl/ daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Soner Görpeli yazdı.

Blogger & Yazar


3D Printer Kullanarak Evde Kendi Robotunuzu Üretin

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LinkedIn Refreshed Itself and Inbox

Wireless / Kablosuz Şarj Nedir

Yeni Apple Mac Pro Satışa Çıkıyor