#direngeziparki : Sosyal Medya'nın Sınavı

#direngeziparki hastag’ı ile başlayan ve bugün direnişin 7. gününe ulaşan gezi parkı olayları sosyal Medya’nın ne kadar güçlü olduğu ve yönetilmesinin çok önemli olduğunu aşikar.


Sosyal medya ilk ortaya çıktığında herkes bu mecrayı çok küçümsedi. Özellikle şirket sahipleri, şirketler ve hükümet yetkilileri sosyal medyanın gücünü tam kavrayamadı. Hashtag’ın ne olduğunu bilmeyenler sosyal medya ile ilgili yorumlar yaptılar; fakat yaşananlar tam da aksine gerçekleşti.


Taksim’in en güzel yerinde bulunan Gezi Parkı’nın yıkılması ve yerine AVM yapılmasına tepki olarak bir avuç genç çadır kurdu ve tepkilerini gösterdi. Bu gençlerin çadırlarının yakılması ve polis tarafından dövülerek parktan çıkarılması, sosyal medya aracılığıyla #direngeziparki Hashtag’ıyla tüm Türkiye ve Dünyaya yayınlandı.


Özellikle polisin bu gençlere çok sert müdehalesi herkesin tepkisini çekti ve sosyal medyadan örgütlenen gençler / insanlar sokaklara döküldü. Taksim’de başlayan olaylar sonra Beşiktaş’a ve daha sonra da tüm yurda yayıldı. Beşiktaş’ta çok şiddetli çatışmalar oldu ve insanlar polisin müdehalesiyle daha da sinirlendi.


Geleneksel medya bu olayları yayınlamadı ve insanlar sosyal medya üzerinden, özellikle de twitter üzerinden haberler yayınlandı ve insanlar örgütlendi. Olaylar devam ederken CNN TÜRK’ün penguen belgeseli yayınlaması bir fenomen oldu.


cnn penguen


Yukarıdaki iki görüntüde CNN International Türkiye’deki olayları verirken, CNN TÜRK penguen belgeseli yayınlamaktadır ve insanlar sokaklarda ellerinde penguen oyuncaklarıyla durumu protesto etti ve twitter üzerinden de bu durum hızlı bir şekilde yayıldı.


Bu olaylardan şirketler de çok yara aldı. Özellikle göstericilere kapılarını kapatan ve yardım etmeyen Starbucks, Mado ve Doğuş Grubu gibi şirketler çok eleştirildi. Yurt çapında gösterilerde bu şirketler hakkında eleştiriler yükseldi ve sosyal medya üzerinden de bu şirketleri herkes eleştirmeye başladı.


Doğuş grubunun sahip olduğu Garanti Bankası kredi kartlarını kapatma ve hesaplarından paraları çekme kampanyaları şu an sosyal medya üzerinden yayılıyor. Bunun gibi eyleme destek vermeyen bir çok şirkete tepki yağıyor. Sosyal Medya’da itibar yönetimi yapmaya çalışan ve yıllardır bu alana para akıtan şirketlerin itibarı bir günde yerle bir oldu.


Gezi Parkı olaylarına bütün dünyadan da destek geldi ve Anonymous gibi hacker grupları da devlet ve şirket sitelerini çökertti. Sosyal medya böyle bir güce sahip. Bu olay neticesinde bu mecranın iyi yönetilmesi ve şirketlerin ve kurumların toplumsal olaylara bakış açılarının daha iyi anlaşılması gerekiyor.






Related-items


 




#direngeziparki : Sosyal Medya'nın Sınavı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LinkedIn Refreshed Itself and Inbox

Wireless / Kablosuz Şarj Nedir

Yeni Apple Mac Pro Satışa Çıkıyor